μενου



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ KAI ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ

Προύσα

Συντεταγμένες: 40°11′10″N 29°04′00″E / 40.1861, 29.0667

Χώρα Τουρκία
Περιοχή Περιοχή Μαρμαρά
Επαρχία Προύσας
Πληθυσμός 2.562.828 (2007)
Υψόμετρο 100 m
Δικτυακός τόπος http://www.bursa.bel.tr

Η Προύσα (Τουρκικά: Bursa, αλλά και Προύσσα) είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφέρειας Προύσης στην Βορειοδυτική Τουρκία. Με πληθυσμό γύρω στο 2.562.828, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Η πόλη είναι γνωστή για τα χιονοδρομικά κέντρα του όρους Uludağ, (= Όλυμπος), τα μαυσωλεία των Οθωμανών Σουλτάνων, και την εύφορη πεδιάδα που την περιβάλλει. Η πόλη κατέχει σημαντική θέση στην γαστρονομία της Τουρκίας, όχι μόνον για τις σπεσιαλιτέ της (π.χ. İskender Kebap = που πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του Ισκεντέρ Ισκεντερόγλου), αλλά και για την ζαχαροπλαστική της: ξεχωριστή θέση έχουν τα "μαρόν-γκλασέ", δηλ. ζαχαρωμένα κάστανα (τουρκ. Kestane Şekeri), ενώ η αλυσίδα Kafkas είναι από τα πιό παλιά ζαχαροπλαστεία. Η πόλη είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της. Υπάρχουν πολλά όμορφα και σημαντικά κτήρια: Το σπίτι του Ατατούρκ, αρχαιολογικό μουσείο, το Ulu camıı κ.ά. Εδώ επίσης βρίσκεται ένα από τα πιό όμορφα τεμένη της Τουρκίας, το Πράσινο
Η Προύσα είναι η καρδιά της Τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου η Ιταλική FIAT και η Γαλλική Renault έχουν τα εργοστάσια τους. Τα μοντέλα της FIAT και της Alfa Romeo κατασκευάζονται από την Tofaş.
Η Προύσα έχει ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το Uludağ Üniversitesi, το οποίο έχει Σχολές Ιατρικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Γεωπονική Σχολή, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Βιολογικό, Θεολογική Σχολή, Φιλολογικό, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.τ.λ. Κάθε χρόνο, το Uludağ Üniversitesi διοργανώνει το μεγαλύτερο φοιτητικό φεστιβάλ της χώρας, με ομιλίες, happenings και πολλές εκδηλώσεις.Επίνειο της Προύσας είναι τα Μουδανιά που βρίσκονται ακριβώς βόρεια. Στην ενδιάμεση απόσταση δυτικά της εθνικής οδού βρίσκεται το αεροδρόμιο της Προύσας.

Ιστορία

Η αρχαιότερη καταγεγραμμένη θέση, ήταν η Κίος, η οποία δόθηκε από τον Φίλιππο Ε της Μακεδονίας στον Προύσιο Α της Βιθυνίας το 202 π.Χ., ως δώρο για την βοήθεια του εναντίον της Περγάμου και της Ηράκλειας του Πόντου (σήμερα Karadeniz Eregli). Ο Προύσιος μετονόμασε την πόλη από το όνομά του σε Προύσα.
Εξελίχθηκε σε μεγάλη και σημαντική πόλη κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ ήταν η δυτική εσχατιά του δρόμου του μεταξιού. Το 1326 έπεσε στα χέρια των Οθωμανών, και ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέχρι την κατάληψη της Αδριανούπολης το 1365, η Προύσα κατείχε εξέχουσα διοικητική θέση στην Αυτοκρατορία. Ο Αλγερινός μαχητής Αμπντ Αλ Καντίρ βρήκε καταφύγιο στην πόλη, ενώ ο γνωστός ακόλουθος του Σουφισμού Ισμαήλ Χακκί Μπουρσεβί έχει ενταφιαστεί στην Προύσα. Ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος και η πρώτη γυναίκα πιλότος πολεμικού αεροπλάνου της Τουρκίας, Σαμπιχά Γκιοκτσέν, ήταν Προυσιώτες.
Η Προύσα το 1890



Η Προύσα σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου